Reklama
 
Blog | Petr Městecký

SOS! Pozdě, ale přece?

Začnu ze široka. Nejlepší dárek k narozeninám mi dal nevědomky můj první a jediný prezident, pan Václav Havel, 1. ledna 1990, kdy ve svém novoročním projevu konstatoval, že doufá, že nebyl zvolen proto, aby nám i on lhal a pokračoval, že naše země nevzkvétá. Bylo mi 17 a myslím, že to bylo pozdě. Až v sedmnácti slyšet pravdu a nemuset si domýšlet, že to, co slyším, je vlastně naopak (příklady: Korejská lidově demokratická republika, rozvinutá společnost, vědecko technická revoluce, …) bylo opravdu pozdě. Nyní je 17 let mojí dceři, a i ona už si zase musí překládat vládní ptydepe do reality (protikorupční hnutí, chytrá karanténa, best in covid…). Naše země už zase nevzkvétá, ale ze sdělovacích prostředků buď slyšíme, že to není pravda (jiní nevzkvétají více, nejsme na tom nejhůře) nebo pokud se to náhodou připustí, tak za to ale nikdo nemůže.

Tento text píšu proto, že mám vlastně celý svůj život pocit, že naše země dělá všechno pozdě (listopadová revoluce patřila k posledním), v digitalizaci jsme zaspali, opozice nespojila síly ani ve chvíli, kdy byl již tygr v masně (2016), s opatřeními proti čínskému viru jsme pozadu, ale všechno je v pořádku. Čelní představitelé lžou a prochází jim to, stále mají důvěru novinářů, kteří se jich ptají na jejich další a další lži a ve většině případů se spokojí s neodpovědí. Jak se můžeme dívat do očí svým dětem, co si o nás mají myslet, když toto vše těm nahoře prochází?

V roce 1989 způsobila pozdvižení nahrávka generálního tajemníka ústředního výboru. Současný „tajemník“, ve funkci premiéra dotyčného hravě v nesmyslech předčí, vítězí na celé čáře, ale žádné pozdvižení se nekoná. Má stále větší a větší mediální prostor a docent Chocholoušek nepříchází…

Někteří říkají, nedá se nic dělat, tajemníka se nezbavíme, protože pokud by padla vláda, rezident cizí mocnosti, obchodní cestující Číny a Ruska si jmenuje vládu svoji a bude ještě hůř? Opravdu? Jak moc, o kolik hůře ještě může být?? Když před několika lety narazil Airbus společnosti Germanwings s více než 100 cestujícími do skály, úmyslně vlivem psychického stavu pilota, pro kterého si také nepřišel docent Chocholoušek včas, byli všichni zděšeni. Ale v ČR pod vlivem psychopata padá k zemi takové letadlo se stejným počtem obětí v posledních týdnech každý den! To opravdu nikomu nevadí? S tím se nedá NIC dělat? Počkáme do října? Opravdu? Vždyť se toho října nedožijeme, nebo minimálně několik tisíc z nás! Z našich sousedů, kamarádů, známých? A všechno budou hasit zdravotníci a lékaři, tedy profesionálové, kterým nezbývá ani síla ani čas na to se ohradit, když se jejich zásluhami chlubí jiní.

Po přečtení rozhovoru s panem Blahutou, kdy jsem se dozvěděl, že počty vakcín do krajů nevycházejí z počtu obyvatel, ale jsou politickým rozhodnutím psychopata, se mi vrátila rok stará otázka. Proč bylo pozastaveno EET? Vždyť podle něj by se velmi snadno dalo zjistit, jak na tom podnikatelé jsou nyní a byli v minulosti a kompenzace by šlo relativně snadno stanovit. Ale to přece není cílem, psychopat ve vládě musí vykazovat, jak se dnes stará o ty a zítra o jiné, nastavit tak složitá pravidla, aby ti s konexemi, je mohli obcházet. Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou rovnější už zase platí.

A to nám nevadí? To jsme všichni takoví ignoranti? Jak mohla obchodnímu cestujícímu projít Rusnokova vláda? Jednou se podařilo, tak je zcela jasné, že se připouští, že se podaří znovu? Někteří se těší na říjen, pokud se ho dožijí, že budou znovu rozdány karty ve volbách? Ale budou opravdu volby? A bude rezident respektovat jejich výsledky? Nebo čekáme že to zařídí příroda?

Myslím, že není na co čekat. Ti, co vědí a vidí, musí konat. Proč někdo ze členů vlády nezveřejní alespoň útržky jednání „generálního tajemníka“, jak i na ně řve, s jakou arogancí jedná? Stydí se za to? Nemají na to? Vždyť dnes je to technicky tak snadné? Technik ČST v roce 1989 na Červeném hrádku na tom byl mnohem hůř a povedlo se. Proč záznamy nepořídí/nezveřejní hejtmané? Nebo to je proti pravidlům? Proti těm pravidlům, která slušní dodržují a ti ostatní se jim vysmívají? Není standardní doba, není standardní nepřítel. Tajemník stejně jako rezident rozumí jen síle, tu je potřeba projevit. Nebo na každého, kdo je v politice, mají ti dva své složky? Nebo co za tím je? Věřím a přiznávám, že možná naivně, že po úniku záznamů z jednání se otevřou oči dalším a dalším. Že se následně dostaneme do stavu, kdy nebude muset padnout vláda, kdy prostě bude stačit vědět, že s VELKÝM VEZÍREM nemá cenu o ničem jednat. Že zástupci politiků napříč stranami, odborné veřejnosti a další chytří, stateční a ochotní pomoci se spojí a budou jednat. Vláda je kolektivní orgán, premiér má jeden hlas, „technikálie“ s tím, kdo řídí zasedání vlády se snad vyřeší. Věřím, že i poslanci podpoří změny zákonů a opatření, stejně jako ti, kteří 29. 12. 1989 zcela proti svým ideologickým zájmům zvolili tehdejšího prezidenta. Třeba tou ignorací vezíra s nefunkčními homeopatiky na křivdu docílíme toho, že Chocholouška vyhledá sám (já vím, asi jsem opravdu naivní). Prostě věřím v dobro v každém z nás a v naději, že po tolika letech, kdy v každém byla probouzena ta horší část, je čas na změnu. Ano, je pozdě ale ještě by to snad šlo. Října se bez změny opravdu tisíce z nás nedožijí!

Nejsme jako oni objektivně nestačilo, přesto děláme stejnou chybu znovu. Čekáme na zázrak. Oni nejsou jako my a nám, pokud se dožijeme, zbydou jen oči pro pláč.

Reklama